ASS en erkenning

Gisteren werd ik ontboden bij de maatschappelijk werkster van CM. Het enige wat ik wist, was dat VAPH enkele bijkomende vragen heeft.

Ik was op de hoogte dat mijn diagnose niet erkend wordt door het VAPH en het is ondertussen duidelijk waarom. Terwijl het psychiatrische ziekenhuis beschikt over een afdeling diagnostiek en het PZ hoog aangeschreven staat in Vlaanderen is het niet erkend. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het PZ zich niet specialiseert in ASS maar heel algemeen is. De twee erkende faciliteiten in het Antwerpse hebben een ruime wachtlijst en zijn vrij prijzig. Ik zou er wel terecht kunnen voor een verdere gedetailleerdere diagnose. Ik sta echter weigerachtig om me opnieuw open te stellen aan nieuwe personen (zelfs al zijn het professionelen/deskundigen).

In tijden dat ik zowat alles in twijfel trek, begin ik zelfs te denken dat mijn diagnose niet correct is. En dat terwijl ik toch vrij zeker ben dat ik op het spectrum zit. Blijkbaar worden er overal verschillende maatstaven gehanteerd. Omdat er vaak, en dus ook bij mij, sprake is van comorbiditeit, heeft het VAPH bijkomende informatie nodig over alcoholgebruik en depressie, alsook over mijn jeugdjaren (waarbij mijn moeder al aangegeven had, zich weinig specifieke zaken te herinneren, en dat er algemeen wordt aangenomen o.a. door mijn auticoach dat zij ook op het spectrum zit). Ze willen ook meer details over mijn verblijf in het buitenland.

Het VAPH staat echter los van de aanvragen die werden gestart (integratietegemoetkoming, inkomensvervanging, e.d.). Als je echter in een bepaalde categorie valt, krijg je onmiddellijk je VAPH aanvraag erkent. Toch een beetje meten met twee maten en gewichten. Zeker als je weet dat CM mijn aanvraag opnieuw opstartte nadat me werd gevraagd op welke moeilijkheden ik bots. Uiteraard ben ik daarbij telkens uitgegaan van worst case scenario’s. Zoals ik telkens ook meld, heb ik slechts hulp nodig als het slecht met me gaat. Als ze afzien van een minimum aan hulp, zal ik binnen korte termijn wel behoren tot de categorie die niet zelfredzaam is. Blijkbaar hebben ze weinig of geen kaas gegeten van ASS.

Door mijn vrijwilligerswerk ontdekte ik dat een paralympisch atlete problemen ondervond met hetzelfde agentschap om een speciale matras te krijgen om doorligwonden te voorkomen. Volgens haar woorden moet je hen eerst kunnen aantonen dat doorligwonden hebt. Zo blijkt dat ze niet anticiperend werken. Het is niet representatief, besef ik, en vergelijkingen moet en kan je niet maken. Soit, blijkt dat officiële erkenning van VAPH niet echt nodig blijkt. Ik bedoel daarmee dat er andere mogelijkheden zijn om hulp te krijgen. Het is wel een hele zoektocht als je geen specifieke benoembare hulp vereist. De GGZ is nog niet op punt staat. Dat werd gisteren opnieuw pijnlijk duidelijk toen de maatschappelijk werkster me toch richting psychiatrie duwde. Ik vrees dat we dan opnieuw naar de jaren stillekes gaan. Je kan je niet probleemloos in de maatschappij mengen, hoppa, naar de psychiatrie! Fijn om weten dat de mensheid nog steeds zo fijnbesnaard is, en gewetensvol. Het vaak gehoorde ‘je kan beter een ledemaat missen, dan er constant pijn in te hebben’ (niet doelend op fantoompijnen) geldt nog steeds. Ik besef dat er veel mensen misbruik trachten te maken van de voorzieningen. Ik ben geen profiteur, ik zal mijn best doen om alles op mezelf te nemen, zelfs de problemen van anderen. Zelfs mijn laatste euro’s zou ik aan anderen geven, terwijl ikzelf een week of meer amper eet. Want anderen hebben het altijd slechter.

Mijn laatste ongeluk was een hulpkreet. Toen beloofde ik plechtig om wel te beginnen zeggen wat er op mijn hart ligt, welke problemen ik heb, etc. En dat terwijl ik een heel leven lang zo goed mogelijk mezelf geïntegreerd heb. Er voor gezorgd dat ik geen last ben voor anderen. Mijn carnavalskostuum had ik een heel jaar aan. Veertig jaar lang ben ik amper mezelf geweest. En nu moet ik plots brutaal eerlijk zijn om te verkrijgen waar ik recht op heb? Als ze dan nog alles in twijfel trekken, blijven er slechts weinige opties over.

Voor de geïnteresseerden: dit is hoe het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap ASS beschouwt. Voor hen die op dit artikel beland zijn via bepaalde zoektermen, het VAPH past dit naar de letter toe. Nu begrijp ik plots de link tussen ASS en zelfmoord.

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

3 thoughts on “ASS en erkenning”

 1. Zoals je het beschrijft, ben je vrij correct behandeld vind ik.
  Geen erkende diagnose (zoals de handicap-reglementering voorschrijft), psychische problemen die toch de ontwikkelingsstoornis overstijgen, en wens tot crisishulpverlening … dan lijkt (ambulante) psychiatrie en psychiatrische thuiszorg het meest voor de hand liggend.
  Ik zie wel niet zo goed in wat je tegenhoudt om bij een erkend centrum een diagnose te laten stellen, met de documenten van het PZ mee. Zal je wellicht minder geld kosten dan het warm water zelf uit te vinden. Tenzij het trots is, maar daar kom je helaas niet ver mee.

  Like

  1. Ik zit toch met een behoorlijk groot gevoel van niet correct behandeld te zijn, een gevoel dat wordt bevestigd door auticoach en begeleider RTH.
   Ik wil trouwens benadrukken dat ik geen crisishulpverlening noch psychiatrische zorg wil.
   In het geval van die erkende diagnose, hoopte ik dat die van PZ Duffel voldoende was, het waren ook zij die DOP en GTB opgestart hebben. Om het hele plaatje volgens VAPH te laten kloppen, zou ik inderdaad me moeten aanmelden bij een van de twee erkende centra, wat ik vanaf mijn financiële situatie het aan kan, zeker zal doen, dat is geen kwestie van trots. Ik begrijp dat het korter en goedkoper zal zijn. Het zal echter het langste duren om eerst een vertrouwensband op te bouwen zodat ik kan uiten wat er echt speelt. Er werd me echter langs alle kanten gezegd dat ze het eerst zou wilden proberen en als het diagnoseverslag onvoldoende zou zijn, ik me zou aanbieden bij de bevoegde instanties. Donderdag ga ik opnieuw langs bij mijn auticoach die ook door CM werd geïnformeerd. Dan zal ik meer weten. Ik heb ondertussen al twee van de vier items zo goed mogelijk proberen neer te pennen.
   Het zullen frustraties geweest zijn die mijn verhaal onvolledig of onduidelijk hebben gemaakt. Op deze manier zal ik inderdaad nog verschillende keren op de psychiatrie belanden (in het beste geval) vooraleer ik een deftige, op maat hulp/zorg krijg die ervoor zorgt dat ik opnieuw kan meedraaien in de maatschappij. Mits een beetje duidelijke en eenzijdige communicatie zou het gevoel van incorrecte behandeling mogelijk wegnemen. Het feit dat ze van de een naar het andere optie springen, lijken me ook niet echt te getuigen van productkennis, etc. Als ik overal en telkens geëvalueerd moet worden, omdat de maatstaven telkens verschillen, steek me dan maar in een keer weg in de psychiatrie in een dwangbuis en zwaar verdoofd. Ik spreek voornamelijk over het feit dat ik een minimum aan levenskwaliteit wens. Als dat al in vraag gesteld wordt, onderzocht moet worden, geëvalueerd, etc. is het voor mij niet meer nodig en zoek ik mijn eigen weg wel… Van erkenning is dan helemaal geen sprake.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s