Vliegen met autisme

Op een Facebook-pagina zag ik een vraag passeren ivm reizen per vliegtuig. Vooral voor kinderen met ASS kan dit een ware nachtmerrie zijn. Tijdens mijn verblijf in Ierland kon ik mezelf wel beschouwen als een frequent flyer. Op die manier heb ik mezelf via verschillende tactieken aangeleerd om zo min mogelijk stress te krijgen.

Je kent het wel. Je hebt beide handen vol met bagage, dat je nooit onbewaakt mag laten, waar je je zelf ook nog druk maakt omdat net dan je hele lichaam blijkt te gaan jeuken, je net iets verkeerd gegeten blijkt te hebben, enfin, alle soorten kwaaltjes beginnen op te spelen. De stress van het inpakken en het tijdig in de luchthaven aankomen zijn voorbij. Dan moeten de ergste hindernissen nog komen. Een enorme drukte, geuren en geluiden van een uitgebreid gamma, kortom alles komt dubbel zo hard binnen. Na enkele vluchten zorgde ik al om zo vroeg mogelijk te vliegen om de grote drukte te mijden. Het liggingsplan van de luchthavens, in zoverre ik er nog niet mee vertrouwd was, kende ik van buiten. De taxfree shops liet ik links liggen, of toch zeker de parfumeries die me steeds een onbehaaglijk gevoel geven, mijn maag overhoop leggen, me een loopneus en ademhalingsproblemen opleveren. Ik had wel het voordeel dat ik grotendeels alleen reisde waardoor ik gemakkelijker mijn rust kon opzoeken (toen nog niet gediagnosticeerd).

Het voordeel aan vliegen is dat je vooraf ongeveer weet hoelang het duurt. Als er iets is waar je je aan stoort, weet je dat het slechts voor een bepaalde periode is. Ik heb ook nooit langer in de lucht gehangen langer dan drie uur per keer.

Wat ik eigenlijk wilde aanstippen is dat ik tijdens een reportage  volgende informatie vond wat wel handig kan zijn naar kinderen en jongeren die voor een eerste keer gaan vliegen. Ik hoop dat de Belgische luchthavens ook snel deze diensten aanbieden. Op volgende website vind je verdere informatie, drie boekjes en drie filmpjes (in het Engels) die je kunnen helpen om je kroost voor te bereiden op de vlucht. Ook is het best om op voorhand al eens de sfeer op te snuiven in de luchthaven. Zoals ik al zei hoop ik dat de Belgische en bij uitbreiding Europese luchthavens snel deze diensten aanbieden zodat je op voorhand al eens het hele proces kan proeven, ook het inchecken, etc.

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

1 thought on “Vliegen met autisme”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s