Hoezo niveau?

Terwijl de Vlaamse/Nederlandse kijkers weer volop hun gedacht zeggen over Temptation Island, kijk ik naar een opgenomen aflevering over “Spinoza, een vrije denker”. Voldoende stof om over na te denken. Het is wel heel grappig als ik las wat er op Twitter de wereld werd ingestuurd. Jawel, over het programma heb ik ook zo mijn twijfels en er wordt al lang niet meer meegedaan om elkaars trouw te testen. Anderzijds is het wel hoe de wereld in elkaar steekt. Waarheden worden verdraaid alsof het een lieve lust is, daar zijn alle kijkers het over eens. Zo werkt het hele mediacircus al is het meer genuanceerd. Bij TI wordt het de kijker uitgelegd, bij de media neemt iedereen aan dat het werkelijk zo gebeurde. Een klein voorbeeld is het aantal kranten dat vroeger bestond. Elke politieke strekking had zijn eigen kijk op de zaken en nam (neemt) de zaken waar zoals ze in hun kraam passen. In een van de tweets vroeg iemand zich af waar ze ze vandaan blijven halen. Ik vrees dat ze in een vijver vissen groter dan alle oceanen samen. In het dagelijkse leven heb je geen twee weken na elkaar een vakantiegevoel, iedereen blij en gelukkig, de drank vloeit rijkelijk en de vleselijke verleidingen present. Voeg daarbij nog verdraaide feiten over je partner en je krijgt een psychologisch spel dat niet gemaakt is om te winnen. Bekijk het als een casino.

Hmm, waar ik me tegenwoordig mee bezig hou is het feit waarom de dood zo een taboe onderwerp is. Ik heb ontdekt dat dit in het paganisme absoluut niet het geval was. De Kelten, Vikingen en verschillende andere volkeren werden niet opgelegd om zo braaf mogelijk binnen de lijntjes te kleuren om in een hemel te eindigen. Misschien wat vreemd uitgedrukt, maar het komt erop neer dat het christelijke geloof hiervoor verantwoordelijk is. De dood werd gebruikt als afschrikmiddel om het volk onder de knoet te houden. Het is er in de loop van de eeuwen niet beter op geworden. Ja, we leven langer dan vroeger, maar leven we wel echt? Mijn moeder ging maar tot haar 14e naar school omdat ze van dan af voor het huishouden moest zorgen. Zo ging dat toen nog. Als je nog wat verder teruggaat in de tijd, moesten kinderen al vrij vroeg volwassen worden en gaan werken. Ze mochten in vorige eeuwen al blij zijn als ze vijftig jaar oud werden. Terug naar de dag van vandaag. Je gaat naar school, er wordt vanalles ingepeperd en opgedragen om binnen de lijntjes te kleuren omdat je anders niet in de maatschappij past en hoort. Het zijn net die uitzonderingen die hebben gezorgd voor de grootste uitvindingen, bouwwerken, gedachtengoed, etc. Eenzelfde voorbeeld zijn de mensen die absoluut tegen drugs zijn. Ze nemen ’s avonds wel een slaapmiddel, nemen nog een hele resem aan chemische medicijnen om allerlei kwaaltjes te bestrijden maar vinden het niet kunnen dat iemand geestverruimende middelen gebruikt. Hoe hypocriet kan je zijn?
En ze luisteren wel naar muziek die negen van de tien geschreven werd onder invloed van zulke middelen (ja, ook alcohol wordt hiertoe gerekend). En ik spreek niet over subculturen als punkrock, hardrock, metal, techno, etc. maar over bands als: The Beatles, The Rolling Stones, Bob Marley maar ook klassieke componisten als Mozart, Chopin, Beethoven, Bernstein, Stravinsky, Berlioz en Schumann hadden geen schrik van hallucinogenen. Al te vaak worden dit genuttigd om onderliggende psychologische problemen uit de weg te gaan of simpelweg om de maatschappij te kunnen verdragen of onder ogen te kunnen komen.
Dat zowat iedereen zijn eigen mening heeft, juich ik alleen maar toe. Triest wordt het als het gefundeerd is op de mening van anderen, de media of de maatschappij. Je moet wel openstaan voor andermans visies en niet afschieten vooraleer het uitgesproken is of neersabelen omdat je een te nauw perspectief hebt over een onderwerp.

In de huidige maatschappij wordt getolereerd dat je verschillende glazen alcohol nuttigt zolang je je verantwoordelijkheidszin grotendeels behoudt. Het roken van cannabis wordt wel ten strengste verboden, zelfs als werkt het middel om angsten in te perken. Zolang de tabaksindustrie, alcoholmerken zoveel omzet draaien, zal elke politicus uit hun hand eten. Dit geldt ook voor de brandstoffenindustrie die de wereld blijven vernietigen aan ijltempo. En dat terwijl er alternatieven werden aangeboden door Nicola Tesla (Wie? Inderdaad, je zal er op school niet of amper iets over gehoord hebben en nee, hij ontwierp geen auto’s, zover ik weet). Maar welke zakenman zal een project ondersteunen die iedereen voorziet van oneindige, gratis, groene energie terwijl er miljarden kunnen verdiend worden aan delfstoffen die niet al te goed voor het milieu zijn.

Ben me weer mateloos druk aan het maken in religie en geld. Voor mij blijven die twee de grootste vijanden voor humane wereld.

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s