Door het bos de bomen niet meer zien, of omgekeerd…

Wat zou het handig zijn als iedereen deed en vooral wist wat van hem of haar verwacht wordt. De uitdrukking om van het kastje naar de muur gestuurd worden, is weer springlevend. Leve de bureaucratie! Tijdens mijn beroepsverleden toch af en toe aan mijn laars gelapt omdat iedereen weet hoe het voelt om van hot naar heir gestuurd te worden.

Na mijn diagnose werden twee procedures opgestart: de eerste is DOP (dienst ondersteuningsplan). DOP ging me een jaar volgen (1x/maand) en maakte daar een verslag op ivm mijn wensen op woon- en werkvlak, dagbesteding etc. Dat verslag werd overgemaakt aan VAPH en daar ligt het nu ‘idle’ of inactief. Opnieuw die bureaucratie die de kop opsteekt want hun procedures zeggen dat er slechts 2 centra zijn die mijn diagnose mogen stellen en het belangrijkste (of toch top drie) psychiatrische ziekenhuis van België, behoort daar niet toe… Hoewel ze gesubsidieerd worden door de Belgische belastingbetaler en een specifiek diagnostisch centrum hebben. Geen idee waar het misloopt. Nu is er het laatste jaar wel wat veranderd op dat vlak, waar vrees ik het schoentje knelt. Het verslag van het psychiatrische ziekenhuis werd aanvaard bij mijn ziekenfonds. Nu blijkt dit onvoldoende voor het VAPH, die zowel het verslag van het psychiatrisch ziekenhuis als dat van DOP ontving.

Mijn controlearts wist me deze ochtend te zeggen dat hij geen idee had waarom ik een uitnodiging heb ontvangen. Tijdens het gesprek zag hij dat het waarschijnlijk is omdat de tweede opgestarte procedure (tijdelijk) on hold staat, GTB.

GTB is de gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling en -begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen, een zusterorganisatie van VDAB. Ik ben enkele keren tot daar geweest en de laatste keer werd me gezegd dat ik eerst het fiat moest krijgen van de controlearts. Aangezien dit ontbrak werd de GTB begeleiding tijdelijk opgeschort.

Dus, zit momenteel de VAPH procedure in een impasse, ook had de GTB begeleiding niet mogen gestopt worden. Ik vermoed, ‘maar wie ben ik?’, dat zij pas in actie schieten als ze concreet iets kunnen betekenen. Vanaf dat ik werkbekwaam ben, met andere woorden. De controlearts ziet dit anders en GTB verstrekt ook begeleiding als je een ziekte- of invaliditeitsuitkering ‘geniet’. Nu weet ik niet in hoeverre zij hun verantwoordelijkheid hebben of dat ze mijn kennis en ervaring als voldoende beschouwen om vanaf werkbekwaamheid is vastgesteld, onmiddellijk verder te helpen, en dus zonder verdere begeleiding van hun kant, tot ik opnieuw ingezet zou kunnen worden. Een ander feit is toen dat ik naar GTB ging, allesbehalve klaar was voor de volgende stappen.

Een bijkomend probleem is de opvolging die de controlearts verwacht. Aangezien ik niet langer psychiatrische hulp krijg, moet een psycholoog een verslag opmaken. Hun ethiek (beroepscode) zegt echter dat zij geen pure medische verslagen opmaken. Of althans niet voor medische doeleinden zoals een psychiater wel gemachtigd is. Opnieuw bevind ik me in een doodlopend straatje. De controlearts vroeg me of ik nog langs psychiater ging en toen ik negatief antwoordde, zei ie me dat de psycholoog dan maar een verslag moet opstellen. Nu blijkt dat zij daar niet op moeten ingaan maar ik ga het haar toch opnieuw bevragen.

Een belangrijk feit bij autisme is toch dat je nood hebt aan duidelijkheid. Mijn verstand zegt ook wel dat de aanpassingen die onlangs werden verricht, alleen maar kunnen helpen bij de dienstverlening. Helaas ben ik me maar al te goed bewust dat veranderingen voor iedereen moeilijkheden veroorzaken en een aanpassingsperiode vergen. Een nog groter probleem is de ellenlange wachtlijsten die her en der bestaan. Daardoor heb ik geen zicht meer op het hele plaatje en ben ik compleet het spoor bijster. Het gaat zelfs zo ver dat ik nog amper interesse heb in het officiële erkende statuut van VAPH. Ik weet nog dat de DOP- begeleider me zei tijdens de eerste of tweede ontmoeting: ‘In het geval ze je dossier niet erkennen/aanvaarden, heb je tenminste toch een gratis busabonnement.’ Toch vreemd welke dingen je blijft onthouden tijdens zulke gesprekken.

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

2 thoughts on “Door het bos de bomen niet meer zien, of omgekeerd…”

 1. Zou je autismecoach hierin niet kunnen helpen je een duidelijk overzicht te krijgen?
  Uit je tekst leidt ik vooral af dat je zowel zieke (mutualiteit) als mens met een beperking bent (of in een procedure zit voor beide statuten). Als ‘zieke’ kan je ook beroep doen op thuiszorg of allerhande woonbegeleiding. Als mens met een beperking kan je terecht bij gtb (voor arbeid) of bij vaph-erkende diensten (voor woonbegeleiding, niet voor arbeid).
  Die twee zijn administratief strikt gescheiden. Ik krijg de indruk dat dit niet helemaal duidelijk is voor je (ook voor veel andere mensen hoor).
  Met een verslag voor het statuut zieke kan je relatief weinig doen als je een statuut mens met een beperking bij het vaph wil aanvragen. Een handicap of beperking is nu eenmaal anders dan een ziekte of aandoening die gunstig kan evolueren.

  Like

 2. Auticoach helpt me op vele vlakken. Ze ging navragen waarom ziekenkas diagnostisch verslag niet (meer?) aanvaard van PZ Duffel. In afwachting van de hele VAPH soap, krijg ik ondertussen RTH. Ziekenkas en controlearts zei me dat er geen verandering in mijn statuut is, waarschijnlijk niet zolang de VAPH procedure aansleept. Nu blijkt dat ik een uitnodiging kreeg voor controlearts omdat ik geen begeleiding krijg van GTB, wat volgens hen nu al moet kunnen en al lang gestart had moeten zijn. Bij GTB werd de procedure stilgelegd tot de controlearts zijn toestemming zou geven. De alarmbelletjes van ziekenkas werden getriggerd door GTB, zij hebben echter hun procedure stopgezet omdat zij geen gehoor kregen van de betreffende controlearts. En ondertussen wordt de hete aardappel doorgegeven.
  Nu kreeg ik vanochtend opnieuw een document van GTB dat ingevuld moet worden door controlearts. Dat document werd hem anderhalf jaar geleden reeds overgemaakt inclusief telefoontje van GTB. Zonder gehoor. Dus nu gaan we opnieuw proberen en kijken we wel waar we eindigen.
  Ziekenkas heeft ASS aanvaard. VAPH heeft aanvraag in behandeling.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s