Dubben, twijfelen en perceptie

 

Geen idee of dit ASS gerelateerd is. Maar hoe langer hoe meer begin ik alles in vraag te stellen. Wat kan je tegenwoordig nog als waarheid aannemen? Wie vertrouw je op dat vlak?
Nu probeer ik de conspiracy theories te vermijden. Als het gaat over waarheid, wie geloof je dan? Of zoals Churchill al zei: ‘Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars’. Als je op die manier redeneert, kan je alleen maar besluiten dat je een eenzijdige ‘waarheid’ kent. Op die manier wordt het ook dubieus om een mens in vertrouwen te nemen. En dan heb ik niet over nuances maar wat degene aanziet als ‘waarheid’. Mogelijk of zelfs heel onwaarschijnlijk dat dat ook de waarheid is van de tegenpartij of een buitenstaander. Zou je een groep mensen eerder in vertrouwen nemen? Mijns inziens is dat nog een groter kwaad omdat het dan al neigt naar fascisme. Een persoon vertelt zijn relaas en de rest volgt als makke schapen.
Het grote probleem is dat je bij een zogenaamde waarheid vaak rekening moet houden met eigenbelang. Een buitenstaander kan an sich een perfect relaas van de feiten weergeven. Helaas komt dan ook eigenbelang aankloppen. Denk maar aan een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd. Deze dient onpartijdig te zijn en laten we aannemen dat dit ook aanvankelijk zo is. Gedurende (en voor) de wedstrijd wordt er vanalles gezegd, geroepen en gehandeld. Aangezien de wedstrijdleider (-leiding) ook maar menselijk is, in hoeverre kunnen zijn beslissingen gemanipuleerd worden? We spreken nu alleen nog maar over triviale zaken, hoewel voor sommigen sport een religie is. Je ziet het al aankomen… In welke mate is onze geschiedenis accuraat, of de berichtgevingen in het nieuws? Omdat er altijd wel personen zijn die baat hebben bij bepaalde feiten of hoe het geïnterpreteerd dient te worden door de bevolking, kan je na verloop van tijd achter alles een reden zoeken EN vinden. Het probleem hierbij blijft wat de werkelijke waarheid is. Wie is er consequent 100% correct?
Dus, als slotsom, vaak is overduidelijk wat de waarheid is. Ook vaak genoeg weet je niet alle feiten om de waarheid zelf te vormen. Is het dan opportuun om bepaalde bronnen meer te vertrouwen dan anderen? Perceptie sluit er naadloos bij aan. Je hebt waarschijnlijk de foto’s al opgemerkt over welke kleur een bepaalde tas, jurk of kledingstuk juist heeft. Ik vermoed dat de waarheid hier vaak bij aansluit. Je hebt zelf een redelijk vermoeden, maar vaak is het de mening van de meerderheid waar je je bij aansluit. Is jouw wit dan wel zo wit als je zelf wilt of neigt het toch eerder naar zwart waar de minderheid over spreekt?
Uiteraard geldt dit niet enkel bij feiten en gebeurtenissen. Ook hoe je bepaalde zaken interpreteert of beschouwt, kunnen gedeeltelijk of volledig verkeerd zijn. Geef je echter toe dat je af en toe verkeerd bent of hou je stug vast aan dubieuze of ronduit valse informatie?
Geen idee wat er tegenwoordig op scholen onderricht wordt over de ontdekking van de Nieuwe Wereld? Wordt het nog steeds toegeschreven aan een zekere Cristóbal Colón? Dan kan je je ook de volgende vragen stellen: kan je iets ontdekken dat al bestaat? Andere beschavingen hebben hem dit mogelijk al veel vroeger voorgedaan (maar hebben dit niet gedocumenteerd of onvoldoende zoals de Kelten, Vikingen of zelfs Aziatische stammen)?
Ja, die Christoffel gaat met de eer lopen. Wat er nadien met de indigene bevolking gebeurd is, zullen we ook moeten aannemen dat ze door de gezagvoerders correct is gecatalogeerd.
Als je eenmaal begint te twijfelen is het hek van de dam. Vooral omdat je niet van alles op de hoogte kunt zijn om er een gefundeerde mening over te vormen. Heel spijtig is het dan dat het overgrote deel van de bevolking blind aanvaard wat er hen wordt voorgeschoteld. En nog aandoenlijker is, wanneer je dezelfde bevooroordeelde personen erop aanspreekt of corrigeert, dat je dan niet geloofd wordt, beschouwd wordt als een conspiracy theorist of simpelweg gek. Hierbij verwijs ik graag naar de vluchtelingenproblematiek (en niet alleen de meest recente). Om de een of andere reden begint de bevolking te flippen als er humaan gedacht moet worden. Niet omdat ze de personen niet willen helpen. Als ze eenmaal een persoon (of familie) kennen, zullen ze hen net zo goed helpen als vrienden. De media heeft uitgebreid bericht over de jungle van Calais en wat er zich afspeelt. Wat die bewoners ondertussen allemaal hebben meegemaakt op hun reis of zelfs in het kamp wordt amper rekening mee gehouden. Als ze echter in opstand komen vanwege onmenselijke omstandigheden, ja, dat wordt in het lang en breed uitgesmeerd. Dat bedoel ik dus met eenzijdige berichtgeving, want er moet er maar eentje zijn die het verpest voor de gehele groep. Helaas is het ook telkens die ene persoon die een hele nest aanstookt dat het allemaal terroristen zijn. Komaan, het zijn miljoenen getraumatiseerde vluchtelingen die hebben en houden achterlaten om zichzelf en hun familie in veiligheid te brengen. Daarenboven nog eens de onmenselijke behandelingen ondergaan om een ietwat deftig leven te kunnen leiden. Ik vrees dat er een heleboel al lang spijt hebben hun land gevlucht te zijn. ‘k Ga het hierbij laten want ik dwaal af en wordt er alleen nog slechtgezinder van.14702296_1286937518071535_2873251281848136772_n.jpg

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s