De zelfmoordcijfers bij volwassen autisten kan niet langer genegeerd worden [vertaling: TheMighty.com]

Het moment waarop je prachtige, kleine zoon zijn hoofd, zwaar van verdriet en somberheid dat niet aan hem is om te dragen, op je schouder neerlegt en zucht zodat de gebroken stukken van zijn hart met jou huid in botsing komen…

“Mama, soms denk ik dat mijn hersenen stuk zijn.”

Wat zou ik er voor over hebben om hem te doen begrijpen dat hij het niet is dat stuk is, maar de wereld die niet verder kijkt dan het woord “autisme”. Wat ik over heb om hem te doen inzien hoe ik hem zie, hoe zijn familie en vrienden hem zien of hoe god hem ziet.

Meltdowns zijn niet gemakkelijk. Die van vorige nacht duurde bijna twee uur voor hij, uitgeput en opgerold in de sofa in slaap viel. Nog steeds gesloopt van die ervaring, was hij vandaag nog steeds onder de indruk. ’s Avonds nadat we geknuffeld hadden voor het slapengaan, had hij die ervaring verwerkt en kwam tot het besluit dat hij het is dat gebroken is… dat de tsunami van gevoelens een gevolg is van een defect in hem. Mensen, dit is hoe autisme eruit kan zien.

Wat je te zien krijgt in “Rain Man” of humoristische sketches zijn overdreven stereotiepen. Het is de stilte, geïsoleerde afbrokkeling van je zelfvertrouwen als je kind zijn neurologische anders-zijn herkent. Het is de interne walging gemaskeerd als tienerangst. Het is de vervreemde volwassene die door het leven gaat zonder echt aanvaard te zijn voor hun ongelooflijk unieke intellect en creatieve capaciteiten.

Er is een reden waarom mensen met autisme meer geneigd zijn tot het plegen van zelfmoord. Mensen op het spectrum hebben een sterftecijfer dat bijna 2 decennia minder is dan degenen zonder autisme diagnose. Zoals een studie van het Karolinska instituut publiceerd in de “British Journal of Psychiatry”, is de hoofdreden van een vroegtijdige dood bij autistische volwassenen geen hartziekte of kanker, maar zelfmoord.

Het feit wordt grotendeels genegeerd in de strijd om autisme bewustzijn en aanvaarding. Als een gemeenschap, leren we kinderen met autisme te aanvaarden, maar deze kinderen groeien op tot volwassenen. Er blijkt een groot verschil in aanvaarding van kinderen met autisme tegenover volwassenen met autisme.

Op een dag zal het eerder vermelde autistische jongetje een volwassenen zijn. Ik vraag me ten stelligste af of de gemeenschap ook vriendelijk glimlacht als hij als zevenjarige stimt (stimming, herhaaldelijk gedrag om je kalmte te herwinnen) dat ze dat ook zullen doen als hij 25 is. Ik vraag me af of de begrijpende knikjes die mensen me geven als hij een meltdown heeft, als gevolg heeft bij wat er gebeurt bij een overstimulatie na een stressvolle dag op het werk op 32-jarige leeftijd.

Op basis van statistieken ben ik niet erg hoopvol. Hoewel autisme en zelfmoord niet per se hand in hand gaan, heeft deze statistiek me geïnspireerd om te blijven werken aan meer bewustzijn en aanvaarding van autisme.

September staat bekend als de zelfmoordpreventie-maand, dus laten we ons inzetten ter preventie van de zinloze, hartbrekende dood van personen met autisme die worstelen met het vinden van aanvaarding, liefde en ondersteuning die verder reikt dan de kindertijd.

Bron: https://themighty.com/2016/09/suicide-and-autism-help-lower-the-suicide-rate-of-autistic-adults/

Lectuur (English): Exploring depression and beating the blues, Tony Attwood and Michelle Garnett, ISBN: 9781849055024

cover93381-medium

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s