Hypocrisie? (de wereld is om zeep #2)

Aanleiding van onderwerp het volgende artikel over Charlie Hebdo.

Zolang het over zaken gaat ver-van-ons-bed mag er met alles gelachen worden. Maar o wee als we er rechtstreeks mee verbonden zijn.

Humor is echter een moeilijk definieerbaar begrip, vooral als je voorgaande twee zinnen in rekening neemt. Het is ook iets heel persoonlijk. Niet iedereen houdt van dezelfde humor, dit wordt vooral – en vaak pijnlijk – geïllustreerd in de programmatie op tv. Waar ligt de grens? Bij het al dan niet nauw betrokken zijn met het onderwerp van spot?

Graag zou ik de statistieken zien van de verkoopcijfers van het weekblad (helaas is mijn interesse onvoldoende om het op te zoeken). Na de aanslag op hun kantoor steeg het naar ongekende hoogte. Vooral omdat net toen aan het licht kwam dat er vooral gespot wordt met de islam.

Je zal het me mogelijk al meer hebben horen zeggen maar – in mijn opinie – is het hedendaagse terrorisme net zo hard gelinkt aan de islam als de CO2 uitstoot van een linkshandige. De gevolgen voor de beiden partijen is een ander probleem.

Ligt het probleem nu eigenlijk bij het soort van humor? Of mag je niet lachen met de doden? Of het sterven? Het lijden? Bij humor is vaak – zo niet altijd – de punchlinie net het overschrijden van de grens van de aanvaardbaarheid.

Is het grappig? Who cares? Het weekblad streeft vrij meningsuiting na. Iedereen mag hun gedacht zeggen. De meeste westerlingen zullen hetzelfde zeggen. Alleen als er met jou gelachen wordt, is het plots wansmakelijk en/of choquerend.

Werd na de Mohammed cartoons ook niet gezegd dat als het “grapje” je niet aanstaat je het dan maar moet negeren?

Wie heeft gelijk?

I rest my case…

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s