What is life about?

Iets dat me al lang bezighoudt, is wat het leven nu werkelijk inhoudt. Je wordt geboren, gaat naar school om volgens de normen en waarden van de gemeenschap zo goed (lees: braaf) mogelijk door het leven te gaan. Huisje, tuintje, boompje, je werkt tot je er – zo goed als – bij neervalt. En mogelijk heb je daarbij je steentje bijgedragen om de cirkel opnieuw op te starten.

Als je van dit patroon afwijkt door welke reden ook, wordt je bijna onmiddellijk bestempeld als marginaal. De tijden veranderen gelukkig en het is al iets meer gedoogd om een “alternatieve” levensstijl te onderhouden.

Waarom zijn we dan op aarde gezet? Ter amusement van je ouders? Zoals vroeger opging om je ouders te verzorgen op hun oude dag? Om je ergens in te specialiseren en van de wereld een betere plaats te maken? Ben je werkelijk zo belangrijk of intelligent om tout court in de mogelijkheid te zijn om de beschaving iets bij te brengen? Alleen als je belangrijk schijnt te zijn, heb je deze roeping. Als je over intelligentie beschikt, boeit het verbeteren van de mensheid je zeker wel, maar besef je dat je er amper iets aan kan doen. Jawel, er bestaat zoiets als chaostheorie/vlindereffect. Hoeveel doorzettingsvermogen heb je nodig om zelfs maar een kleine deining te veroorzaken?

Hoe denk je dat Vincent van Gogh zich nu moet voelen? Zijn leven lang getormenteerd door armoede, tekort aan zelfvertrouwen, etc en slechts een schilderij verkocht. Hoe verschillend had zijn leven er kunnen uitzien, mocht hij tijdens zijn leven reeds geapprecieerd worden?
Nicola Tesla is een ander paar mouwen. Hij interesseerde zich absoluut niet in de commerciële rompslomp en vele van zijn uitvindingen worden toegeschreven aan anderen, wat hij zelfs niet erg schijnt gevonden te hebben of worden bewust verborgen gehouden omdat er anders teveel geld verloren zou gaan voor de multinationals. Wie baat er nu bij gratis en groene energie?

Dus, nogmaals, wat voor nut heeft het leven? Als je teveel begint na te denken, klinkt het heel deprimerend. Het is beter jezelf bezig te houden (hobby’s, werk of zelfs drank en drugs) en (relatief) braafjes in het gareel te lopen zonder al teveel vragen te stellen.

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s