Is ait an mac an saol

Het licht doet me pijn. Vooral omdat het al te vaak gepaard gaat met warmte. Zoals de meesten verlangen naar zomer, verkies ik de herfst of winter. Weinig tot geen verrassingen en dat zint me wel. Op alle mogelijke gebieden is duisternis favoriet. Je kan bestempeld worden als pessimist hoewel ik dat zie als een verdedigingsmechanisme. Pessimisme is in mijn opinie een label die de lading niet of onvoldoende dekt.
De opzet is gemakkelijk. Je gaat uit van een basis en doet er voorts alles aan om een zo positief mogelijk resultaat op papier te krijgen en klaar is kees. Waarom uitgaan van optimisme om dan na verloop van tijd toch gedesillusioneerd te geraken omdat je toch net iets te ambitieuze doelen hebt vooropgesteld? Beetje dom in mijn opinie, niet? Als het voor jou werk, des te beter en dan is het niet dom, voor mij geldt dit echter niet en daarom mijn bewoording “dom”, niets persoonlijk.
Vandaar dat ik een andere benadering heb gecreëerd. In eerste plaats om teleurstellingen te vermijden. Gevoelsmatig wil je dit resultaat nooit. Daarom springen er, bij een idee, al te vaak een wirwar aan alarmlichtjes aan. Uiteraard zijn de meesten daarvan volstrekt belachelijk, onnoemelijk doemdenkend maar op zich handig om in een stressvolle situaties de druk wat te milderen. Soms komt er ook een uitzonderlijke, sublieme inval die gevaarlijke obstakels aanwijst en waar je dan gepast op kan anticiperen.
Dus, voor mij is het leven in de schemer aangenamer, meer rustgevend. Het al te optimistisch leven zou me teveel stress bezorgen of faalangst om al te diep te vallen. Geef mij maar een plaatsje dichtbij de fundering, die me de meeste stabiliteit garandeert. De koude, vochtige kelder waar de meesten zich liever niet te vaak wagen, is mijn habitat. Als er iemand toevallig in mijn kelder sukkelt, doe ik mijn best om hen er weer bovenop te helpen. En ergens tussendoor een kwinkslag in te verwerken om opnieuw voor verlichting te zorgen. En nee, je hoeft me niet te vergezellen in mijn kelder om mij te plezieren. Ik zal er te gepasten tijde zelf uitkomen, om, helaas al te vaak, er niet al te veel later opnieuw de bewijzen te zien opstapelen om er toch mijn vaste stek van te maken.
Ja, het is dubbelzinnig. En nee, zonlicht verdraag ik niet al te best. Je kan je helaas niet van je vel ontdoen omdat je niet weet waar kruipen. De inmiddels afgezaagde kwinkslag van in mijn diepvriezer te kruipen is voor mij een nog niet zo gek idee. Die staat handig genoeg ook in de kelder.
Het leven is vreemd.
Is ait an mac an saol. Deze Ierse uitdrukking beschrijft perfect mijn gevoel. Het is het schoolvoorbeeld van een Gaelic woordspel. Letterlijk betekend het “het leven is de vreemde zoon”. De ouden Kelten zagen de clan en de wereld als levende dingen. “Saol” betekend zowel het leven als de wereld. “Ait” betekent zowel plezierig, aangenaam, fijn, excellent, komisch, vreemd. De klinker kan verlengd worden als “áit” waardoor het plots plaats betekent. Het concept van een levende wereld beschrijft het subtiele woordspel als “zoon” metaforisch omdat “a mhic” (o zoon) lieflijk beschrijft. De auteur van deze uitdrukking bedoelt dus dat het leven vreemd is maar ook een vriend.

Advertenties

Auteur: dhjvg

Bijna 40j geleefd zonder de hulp gekregen te hebben die ik nodig had. Het tekent me en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Vandaar het "(f)autistische", niet dat mijn inzichten fout zijn, het betekent alleen dat anderen het als fout kunnen aanzien. Maar dat is een ander paar mouwen want wie bezit de complete waarheid, wat is goed/fout? Ik bedoel alleen dat ik zelf weet dat mijn gedachten niet altijd de juiste zijn, hoe juist het ook moge klinken. De constante schemerzone die er steeds voor zorgt dat ik mezelf in vraag begin te stellen, mijn geestelijke gezondheid, of beter gezegd, de mentale gezondheid van de maatschappij (behendig het woord "samenleving" ontwijkend vanwege kristalheldere redenen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s